-
Et felles innspill – prioriter kollektivtrafikken i NTP
Regjeringen legger frem sitt forslag til ny Nasjonal transportplan i mars, og alle organisasjoner innen den fylkeskommunale kollektivtrafikken har sendt et felles innspill om et kollektivløft. Organisasjonene trekker frem behovet og fordelene ved økt satsing på kollektivtrafikken.
-
Etterlyser økte kabotasjekontroller
Det er de siste ukene foretatt over 5000 registeringer på NHO Transports turbussapp, noe som bekrefter at det nå er svært mange utenlandske turbusser på kabotasjeoppdrag i Norge. Mange gjentatte registreringer av samme buss over lengre tid indikerer at disse bryter dagens kabotasjeregler ved å operere i Norge i mer enn 20 sammenhengende dager.
-
Ber om full førerkortpakke i videregående opplæring
Lærlinger i yrkessjåførfaget i videregående opplæring bør som hovedregel tilbys førerkort for både lastebil og buss. Målet er å styrke rekrutteringen av yrkessjåfører. I en felles henvendelse ber NHO Transport og seks andre organisasjoner Utdanningsdirektoratet tilrettelegge for en slik løsning.
-
Ny Nasjonal transportplan - en stor skuffelse for kollektivtransporten
Regjeringen la i dag frem meldingen om Nasjonal transportplan 2025-2036 og definerer den som "en helhetlig strategi for transportpolitikken". NHO Transport mener kollektivtrafikkens rolle og bussens betydning fremover er svært stemoderlig behandlet.
-
Enighet i årets mellomoppgjør
LO og NHO ble i går ettermiddag enige om rammene for årets mellomoppgjør. Løsningen ble fremforhandlet i direkte dialog mellom partene før selve meklingen. Rammen for oppgjøret ble fastsatt til 4,4 prosent.
-
Mer informasjon om nye kabotasjeregler
Samferdselsdepartementet har i et eget brev til NHO Transport klargjort at de nye reglene for kabotasje på turbussiden skal håndheves av politiet og Statens vegvesen. Det vil ikke bli åpnet for dispensasjon fra de nye reglene.
-
Planen for busslærlinger under 21 år er oppdatert
Busslærlinger skal ha en så god, trygg og systematisk opplæring som mulig, i en representativ arbeidshverdag i persontransporten. EUs yrkessjåførdirektiv og en tilhørende norsk handlingsplan regulerer vilkårene for busslærlinger under 21 år. Statens vegvesen har godkjent en ny plan etter initiativ fra organisasjonene i næringen.
-
Medvirkning og rekruttering er viktig
En ny veileder for dialog om bedre busstjenester gir bussjåførene innflytelse i anbudsprosesser. Det påpeker NHO Transport i et debattinnlegg i Dagsavisen 16. mai, som oppfølging av Oslo og Akershus Bussarbeiderforenings kritikk om fraværende medvirkning.
-
En bedre regulert drosjenæring
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård mottok drosjeutvalgets siste delutredning 5. juli. Utvalgsleder Hans Petter Graver satte med det punktum for totalt to års utredningsarbeid. Flere endringer foreslås for å sikre et tilfredsstillende drosjetilbud og ryddige forhold i næringen.
-
Fra 1. juli 2024 kan norske busselskaper rekruttere ukrainske flyktninger
Midligertidige endringer i yrkestransportloven er nå vedtatt i Stortinget. Kravet om fire års botid i Norge er fjernet frem til 1. juli 2026. Omsider blir det mulig for ukrainske flyktninger å få kjøreseddel for buss dersom de fremlegger politiattest fra hjemlandet.