Foto: Foto: Unibuss

Hvordan bli bussjåfør

Behovet for bussjåfører er stort. Folk må komme seg trygt til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Uten en effektiv og miljøvennlig persontransport i byområdene stopper alt opp. Bussjåfører trenges over alt i landet, i by og distrikt, du vil alltid kunne få jobb i nærheten av hjemstedet.

Enten du er ung og skal ta din første utdanning, eller vil skifte yrke i voksen alder, er det et godt og sikkert yrke å være bussjåfør. Lønns- og arbeidsvilkårene er ordnede. Bussjåførene har en ansvarsfull og selvstendig jobb, som har betydning for mange menneskers hverdag.  En rapport fra Urbanet Analyse (2016) viste at det var behov for 1.000 nye bussjåfører hvert år. 

Utdanning

For å ha lov til å utføre persontransport mot vederlag må du ha førerkort i klasse D1, D1E, D eller DE og grunnutdanning i yrkessjåførkompetanse (YSK) som avsluttes med en teoretisk prøve. I tillegg må du ha ha gyldig kjøreseddel som utstedes av politiet, samt gyldig sjåførkort som utstedes av Statens vegvesen.

Grunnutdanningen skal sikre at du har den nødvendige kompetansen og ferdighetene som kreves i yrket. For å vedlikeholde kompetansen må man ta et oppfriskningskurs hvert femte år.

Dersom du allerede har yrkessjåførkompetanse for gods, kan den utvides til å gjelde for persontransport hos en godkjent trafikkskole.

Du kan også kvalifisere deg til å jobbe med både persontransport og gods som en del av grunnutdanningen.

Det er to utdanningsveier som fører fram til bussjåføryrket; enten i videregående skole eller ved en godkjent trafikkskole.

Videregående skole

Yrkessjåførutdanning på videregående skole er på totalt fire år; to år på skole og to år som lærling i bedrift. Ved fullført utdanning og bestått prøve får du fagbrev som yrkessjåfør.
Les mer her:  utdanning på videregående skole

Godkjent trafikkskole

Hvis du er voksen, og ikke har utdanningsrett i videregående skole, kan du ta førerkort og yrkessjåførkompetanse privat ved en trafikkskole godkjent av Statens vegvesen.  
Les mer her:  yrkessjåførutdanning for tunge kjøretøy 
Søk etter  Godkjente trafikkskoler

Utvidelse av kompetanse

For voksne med yrkespraksis som bussjåfør er det mulig å ta fagbrev som praksiskandidat. Du må da dokumentere fem års relevant yrkespraksis og bestå teorieksamen for praksiskandidater. Flere busselskaper legger til rette for at ansatte kan ta fagbrev.
Les mer her: Praksiskandidat

Hva kreves av en bussjåfør? 

Både passasjerer og arbeidsgiver har krav og forventninger til den som skal drive med persontransport. NHO Transport har laget en beskrivelse av hva bransjen forventer av sine ansatte.
Les kravspesifikasjon her

Utdanningsstøtte via Lånekassen

Voksne personer som vil bli bussjåfør har rett til lån og stipend via Lånekassen. Du kan lese mer om denne ordningen her.

Ledige stillinger?

Det finnes ledige stillinger rundt om i hele landet. Trykk her for ledige stillinger på Finn.no eller ta kontakt med NHO Transport (kontaktinformasjon nederst på siden) for informasjon om busselskaper  som driver med rute- eller turkjøringi nærheten av deg.

 

 

 

Kim er turbussjåfør i HMK

Vidar kjører elektrisk rutebuss

Stian-Andre er yrkessjåførlærling for Boreal i Harstad

Ida er yrkessjåførlærling - Nettbuss AS i Fredrikstad

Aktuelt om rekruttering:
  1. Drømmeyrke bussjåfør

    Det er mange dyktige og engasjerte lærlinger i bussjåførfaget. En av dem er Silje Andersen Nerland, 18 år. Hun har nylig bestått bussførerprøven, etter 19 ukers kurs på landslinje. VY Buss Molde tegnet lærekontrakt med Silje ved skolestart høsten 2021, og hun har halvannet år igjen av læretida før hun kan ta fagprøven.

  2. Anbefaler bussjåføryrket

    Magnus Bremseth Kvernland er ikke bare ambassadør i yrkessjåførfaget, men bestod nettopp fagprøven og er nå ansatt bussjåfør hos Schaus Buss i Vestby. At yrket kan anbefales er han ikke i tvil om, noe som også blir et budskap han skal arbeide med å promotere i tiden fremover.

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: