Foreslår 23 eller 25 prosent merverdiavgift på persontransport

Publisert

Vibeke Hammer Madsen ledet utvalget som nå har sendt sin anbefaling om fremtidige merverdiavgiftssatser.

Finansminister Siv Jensen mottok i dag forslag til fremtidige merverdiavgiftssatser. Ekspertgruppen, som ledes av Vibeke Hammer Madsen, anbefaler én enhetlig merverdiavgiftssats for alle varer og tjenester. Det betyr i så fall at satsen på persontransporttjenester vil øke fra 12 til 23-25 prosent merverdiavgift.

- NHO Transport er skuffet over ekspertgruppens anbefalinger. Det blir for enkelt å si at alle skal betale samme avgift uansett formål eller rammevilkår, sier Jofri Lunde, næringspolitisk sjef i NHO Transport.

I dag finnes flere ulike merverdiavgiftssatser: "nullsats", lave satser på 12 og 15 prosent og alminnelig sats på 25 prosent. Eksempelvis har elbiler nullsats, mens persontransporttjenester har lav sats med 12 prosent merverdiavgift.

Gruppen mener at én alminnelig merverdiavgiftssats bør innføres fordi det er nøytralt og enkelt - og vil sikre inntekter til staten.

Konkurransekraft viktig

I innspillsmøtet med ekspertgruppen i februar i år argumenterte NHO Transport for å innføre "nullsats" for merverdiavgift på billetter til buss, bane og båt. Det vil gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt og slik bidra til å nå transportpolitiske og miljøpolitiske mål.

Ekspertgruppen påpeker i rapporten at persontransporttjenester i offentlig regi bør kompenseres for avgiftsendringer.

- En slik kompensasjon må øremerkes det leddet i verdikjeden som bærer belastningen. Dessuten bør kommersielle transporttjenester kompenseres fordi også dette tilbudet gagner passasjerer, samfunnet og miljøet, sier Lunde.   

Tre års horisont

Ekspertgruppen anbefaler at endringene eventuelt gjennomføres over en periode på tre år. Hevingen fra 12 til 25 prosent sats foreslås som siste ledd i opptrappingen.

Ved overrekkelsen av rapporten fra ekspertgruppen sa finansministeren at regjeringen ikke ser for seg å fjerne alle dagens lav- og nullsatser for merverdiavgift, slik utvalget anbefaler.

Finansdepartementet vil gjennomføre en offentlig høring på rapporten NOU 2019:11 - Enklere merverdiavgift med én sats. NHO Transport vil i sitt innspill argumentere mot endringene for persontransporttjenestene og synliggjøre eventuelle kompenserende tiltak.

Les mer på hjemmesiden til departementet.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: