Skatteutvalgets forslag vil svekke kollektivtrafikken

Publisert

Passasjerer  vedholdeplass

Foto: Jofri Lunde.

Skatteutvalgets anbefaling om å innføre én enhetlig merverdiavgiftssats på 25 prosent vil få negative konsekvenser for kollektivtilbudet og de kollektivreisende, mens privatbilismen blir tilsvarende styrket. NHO Transport har derfor argumentert mot at dette forslaget fra flertallet i utvalget gjennomføres.

Et offentlig utvalg har gitt faglige anbefalinger for skatte- og avgiftspolitikken i Norge i NOU 2022:20. NHO Transports høringsuttalelse til Finansdepartementet belyser konsekvensene for persontransporten.

Skatte- og avgiftssystemet bør stimulere til ønsket atferd, at flere reiser kollektivt.

- Et attraktivt og for de reisende rimelig transporttilbud gjør at flere kan reise sammen. Forutsigbar finansiering av et kostnadseffektivt, klimavennlig og godt kollektivtilbud til befolkningen er derfor avgjørende. Norge har allerede høyest merverdiavgiftssats for persontransport i Norden, og bør heller innføre nullsats for kollektivbilletter slik Danmark har, sier næringspolitisk sjef Jofri Lunde i NHO Transport.

Foreningen beskriver hvordan full merverdiavgift vil være negativt for de kollektivreisende, for fylkeskommunene og for kommersielle tilbydere av persontransporttjenester, i en periode som allerede er krevende.

Etterlevelse av regelverket for merverdiavgift er også viktig for å sikre inntekter til staten og like konkurransevilkår for alle næringsdrivende. Skatteetaten bør følge opp utenlandske turbussoperatører med omsetning i Norge.

Les NHO Transports høringssvar 13.04.23.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: