Klima og miljø skal vektes minimum 30 prosent i offentlige anskaffelser

Publisert

Bilde av person som ser utover havet

Norge står i fare for ikke å nå sine klimamål. Offentlige innkjøp er et virkemiddel til grønn omstilling i samfunnet. Foto: NHO Transport ved Jofri Lunde.

Fra 01.01.24 skjerper regjeringen kravene til å ivareta klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Hovedregel blir at klima- og miljøhensyn må vektes med minimum 30 prosent. Hensikten er å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning.

Det offentlige kjøper årlig varer og tjenester for rundt 740 milliarder kroner, ifølge SSB. Hvilke krav som stilles i kontraktene har derfor stor betydning.

Hovedregelen i anskaffelsesregelverket blir at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent. Hvis det er klart at det gir en bedre klima- og miljøeffekt, kan vekting erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen. Dette må begrunnes i anskaffelsesdokumentene. Kravene gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig. Les forskriften, som trer i kraft fra nyttår.

- NHO Transport argumenterte i sin høringsuttalelse i mars 2023 mot et absolutt og detaljert krav til miljøvekting i alle anbud. Den nye regelen legger opp til at oppdragsgivere kan bruke sitt innkjøpsfaglige skjønn og søke løsninger som gir størst mulig miljøgevinst. Det er positivt, sier Jofri Lunde, næringspolitisk sjef i NHO Transport.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: