Ber om full førerkortpakke i videregående opplæring

Publisert

Foto: NHO Transport v/ Eskil J. Sæterlien

Lærlinger i yrkessjåførfaget i videregående opplæring bør som hovedregel tilbys førerkort for både lastebil og buss. Målet er å styrke rekrutteringen av yrkessjåfører. I en felles henvendelse ber NHO Transport og seks andre organisasjoner Utdanningsdirektoratet tilrettelegge for en slik løsning.

NHO Transport, Norges Lastebileier-Forbund, Virke, NHO Logistikk og Transport, Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, og Sotin (samarbeidsforum for opplæringsvirksomheter innen transport og logistikk) har i et felles brev 21.02.2024 bedt Utdanningsdirektoratet initiere nødvendige endringer og tilrettelegging for yrkessjåførfaget i videregående opplæring.

- For å dekke et betydelig rekrutteringsbehov i transportnæringen bør flere elever velge yrkessjåførfaget som primær utdanning. En del av løsningen er at lærlingene i videregående opplæring tilbys full førerkortpakke og mulighet for å gjennomføre tilleggsutdanning for utvidelse av yrkeskompetansen. Slik får yrkessjåførene høyere sluttkompetanse og ikke minst større arbeidsmobilitet og fleksibilitet i yrkeslivet, sier Jofri Lunde, næringspolitisk sjef i NHO Transport.

I dag er det slik at mange yrkessjåfører bytter fra gods- til persontransport og omvendt i løpet av en lang yrkeskarriere. Med dagens praksis må sjåføren omskolere seg i voksen alder, og her blir ofte tid og kostnader en barriere.

Organisasjonene understreker at den foreslåtte praksisendringen vil kreve ubetydelige endringer i regulering og rammeverket for opplæringen. De fremhever også behovet for å styrke finansieringen av utdanningen.

- Den økte kompetansen og fleksibiliteten vil samtidig kunne bidra til å heve statusen og omdømmet til både utdanningen og sjåføryrket. Forslaget er sterkt ønsket og har en bred enighet i næringen. Vi håper Utdanningsdirektoratet og andre relevante aktører prioriterer disse nødvendige og ønskede endringene, sier næringspolitiske rådgiver i NHO Transport, Eskil Johnsrud Sæterlien.

Her kan du lese brevet til Utdanningsdirektoratet

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: