Ifølge EU-reglene kan en utenlandsk turbuss operere i EU- og EØS-området "midlertidig" uten at begrepet midlertidig er nærmere definert eller konkretisert. Dette har medført at mange utenlandske turbusser driver kabotasjevirksomhet i Norge i månedsvis på sommertid. På denne bakgrunn innførte Norge en presisering av midlertidighetsbegrepet med tilhørende begrensning av kabotasjevirksomhet på inntil 20 dager sammenhengende og maksimalt 30 dagers kabotasjekjøring i løpet av ett kalenderår. Disse begrensningene ble satt i verk fra og med 1. januar 2024, og Danmark samt Island hadde tidligere innført tilsvarende begrensninger.
- På møtet fremhevet vi at det var færre utenlandske turbusser i Norge de første månedene etter at de nye reglene ble iverksatt. Utover våren i fjor kom imidlertid flere utenlandske kjøretøy til Norge, noe som antageligvis skyldes rykter om at kontrollvirksomheten var svært begrenset. I vinter har det vært flere utenlandske turbusser i Nord-Norge enn noen gang tidligere, og denne sommeren er det omfattende virksomhet både i Oslo-området og på Vestlandet, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.
NHO Transport og medlemsbedriftene kan dokumentere omfanget av utenlandske turbussers virksomhet i Norge via registreringer i den videreutviklede Turbussappen. I tillegg har en del medlemsbedrifter formidlet registreringer og en del observasjoner via en egen Facebook-gruppe.
- Det har også blitt tatt en del bilder, som bekrefter ulovlig og tvilsom adferd. I Turbussappen er det så langt i år foretatt over 5500 registeringer av over 1500 unike kjøretøy. Det blir nå foretatt i snitt ca. 150 registreringer daglig. Over 80 prosent av de registrerte bussene kommer fra Litauen, Polen eller Estland. Vi anmoder fortsatt alle sjåfører om å bidra ved å laste ned Turbussappen (Apple Store og Google Play) og registrere bussenes firmanavn og registreringsnummer, sier næringspolitisk rådgiver i NHO Transport, Eskil Sæterlien.
NHO Transport la stor vekt på de uheldige konsekvensene ved den omfattende kabotasjevirksomheten. Det norske samfunnet taper store skatte- og avgiftsinntekter, og mye tyder på at mange av de utenlandske sjåførene kjører under tvilsomme lønns- og arbeidsvilkår. Utenlandske aktører tar store deler av markedet, noe som medfører at norske selskaper ikke har rom for vekst og utvikling. Samtidig er Norge totalt avhengig av en velfungerende norsk turbussnæring i beredskapsmessig sammenheng.
På møtet deltok statssekretær Tom Kalsås, Samferdselsdepartementets fagavdelinger og to fra Statens Vegvesen. Fra NHO Transport møtte Frode Jenssen fra Jenssen Turbuss AS og Henry Nyvoll fra Bussring AS. I tillegg var foreningen representert ved Eskil Sæterlien og Jon H. Stordrange.
- Vi er svært glade for at departementet og Statens vegvesen forstår situasjonen og deler turbusselskapenes bekymringer. Det blir nok en langt mer omfattende kontrollvirksomhet i fremtiden, og det er også grunn til å kontrollere andre sider av de utenlandske aktørenes virksomhet enn kun å telle antall kabotasjedager. Blant annet viser tidligere kontroller at mange av sjåførene ikke får allmenngjort minstelønn, avslutter Stordrange.