NHO Transport

Innhold

Jobb som yrkessjåfør

Det er behov for 1000 nye bussjåfører hvert år!

Behovet for yrkessjåfører er stort. Folk må komme seg trygt til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Uten en effektiv persontransport stopper alt opp. En rapport fra Urbanet Analyse viser at det er behov for 1000 nye bussjåfører hvert år. Yrkessjåfører trenges over alt i landet, i by og distrikt, du vil alltid kunne få jobb i nærheten av hjemsted.

To mulige utdanningsløp

For å utdanne deg til yrkessjåfør og transportere personer mot vederlag, trenger du førerkort klasse D og yrkessjåførkompetanse (YSK). Dette kan oppnås via enten:

eller

Utdanningen på videregående skole fører fram til fagbrev. Dersom du som voksen tar YSK, legger flere busselskaper til rette for at du skal kunne ta fagbrevet som ansatt i bedriften.

I tillegg må du ha gyldig kjøreseddel som utstedes av politiet, samt gyldig sjåførkort som utstedes av Statens vegvesen.

Utdanningenes varighet

Utdanning på videregående skole er på totalt fire år, to år på skole og to år som lærling i bedrift. Yrkessjåførkurs ved trafikkskole er på 140 timer som ofte er gjennomført på tre til seks uker.

Dersom du allerede har yrkessjåførkompetanse for gods, kan den utvides til å gjelde persontransport. Ta kontakt med din kjøreskole for mer informasjon.

Utdanningsstøtte via Lånekassen

Voksne personer som vil bli bussjåfør har rett til lån og stipend via Lånekassen. Du kan lese mer om denne ordningen her.

Ledige stillinger?

Det finnes ledige stillinger rundt om i hele landet. Trykk her for ledige stillinger på Finn.no eller ta kontakt med NHO Transport (kontaktinformasjon nederst på siden) for informasjon om busselskap i nærheten av deg.

Kim er turbussjåfør i HMK

Vidar kjører elektrisk rutebuss

Stian-Andre er yrkessjåførlærling for Boreal i Harstad

Ida er yrkessjåførlærling - Nettbuss AS i Fredrikstad

Aktuelt om rekruttering:
  1. Nyhet, Rekruttering rekruttering, lærlinger

    Anbefaler bussjåføryrket

    Magnus Bremseth Kvernland er ikke bare ambassadør i yrkessjåførfaget, men bestod nettopp fagprøven og er nå ansatt bussjåfør hos Schaus Buss i Vestby. At yrket kan anbefales er han ikke i tvil om, noe som også blir et budskap han skal arbeide med å promotere i tiden fremover.

  2. Nyhet, Rekruttering, Kollektivtransport coronavirus

    Tre saker tatt opp i Revidert nasjonalbudsjett

    Stortingskomiteene avholder ikke muntlige høringsmøter om Revidert nasjonalbudsjett denne våren på grunn av praktiske restriksjoner. De har i stedet åpnet for skriftlige innspill, og NHO Transport har oversendt tre ulike høringssvar sammen med arbeidstakerorganisasjonene.

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: