Regler og smitteverntiltak for kollektivtransporten

Nyhet, Næringspolitikk, Kollektivtransport

Publisert

Regjeringen innfører flere nasjonale tiltak for å begrense koronasmitten. Tiltakene vil gjelde fra midnatt, natt til 15.12.21. Egne karantenebestemmelser gjelder for samfunnskritisk personell, deriblant yrkessjåfører for buss i rute.

Koronasituasjonen ble belyst på regjeringens pressekonferanser i går kveld og i dag tidlig.

Munnbind og 1 meter
For kollektivtransporten er det "krav om munnbind dersom man ikke kan holde 1 meters avstand. I taxi er det påbud om bruk av munnbind for både passasjer og sjåfør", ifølge nasjonale råd og regler. FHI har presisert disse reglene, les her.

Myndighetenes påbud om hjemmekontor og en ny anbefaling om "å unngå bruk av kollektivtrafikk for å komme deg til arrangement" vil i praksis begrense bruken av kollektivtransport. 

Regjeringen anbefaler færre nærkontakter. Den gir likevel ingen restriksjoner for reiseaktivitet, og statsminister Jonas Gahr Støre sa på pressekonferansen at "du kan reise hjem til jul".

Samfunnskritisk personell
Det innføres felles regler for karantene og isolasjon uavhengig av virusvariant. Regjeringen anbefaler kommunene å prioritere bruken av hurtig- og selvtester til blant andre samfunnskritiske funksjoner.

Samfunnskritisk personell, deriblant sjåfører til buss i rute, har noen unntak fra karantenereglene for nærkontakter av bekreftede eller mistenkte omikrontilfeller. 

Det er unntak for karantene for personell i kritiske samfunnsfunksjoner i arbeidstiden, med blant annet krav om negativ test samme dag som arbeidet skal gjennomføres. Det opplyste helseminister Ingvild Kjerkhol på pressekonferansen.

Dette er regulert i covid-19 forskriften.

Mer informasjon

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: