Ny avsavnsavtale

Foto: Vidar Langeland

Finans Norge og NHO Transport har fornyet felles avsavnsavtale, som fastsetter et fast erstatningsbeløp per dag et kjøretøy må tas ut av drift på grunn av skader påført helt eller delvis av en annen part. Satsene er økt med 24,3 prosent, noe som samsvarer med endringer i relevante kostnadselementer i Bussindeksen.

Forrige avtale trådte i kraft 01.01.12, og bestemmelsene om bruk av avtalen er uforandret. Det opereres også med samme kjøretøykategorier.

- Det kunne nok vært ønskelig å få inn erstatningsbeløp for elbusser, men vi har begrenset med erfaringstall å basere erstatningen på. Denne kategorien bør kunne tas med når avtalen skal fornyes per 30.06.21, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

Erfaringer bekrefter at avtalen ikke bare benyttes overfor forsikringsselskaper. Den kan også anvendes som grunnlag for kompensasjonskrav overfor forhandler, importør eller produsent når kjøretøy må tas ut av trafikk på grunn av reklamasjoner eller forsinkede deleleveranser. Medlemsbedriftene kan selv velge om de vil benytte avtalens standardsatser eller basere erstatningskrav på reelle og dokumenterbare kostnader.

- Bruk av avsavnsavtalen er fordelaktig både for busselskaper og forsikringsaktører. Mens busselskapene slipper å bruke mye tid på å fremskaffe nødvendig dokumentasjon på tap ved driftsstans, behøver ikke forsikringsselskapene bruke kapasitet til å gjennomgå og godkjenne mange individuelle krav. Dermed sparer begge parter tid, unødvendige diskusjoner unngås, oppgjøret kommer raskere og erstatningens størrelse vil være forutsigbar, avslutter Stordrange.

Se avtaleteksten og satsene her

 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: