1940 utenlandske turbusser i Norge

Publisert

Kilde: www.aftenposten.no.

Aftenposten har 6. august en omfattende artikkel om utenlandske turbussers virksomhet i Norge. Det fremkommer at det per 1. august var registrert totalt 1.940 forskjellige utenlandske turbusser på norske veier denne sommeren. Tellingen er gjort ved hjelp av NHO Transports app, og antallet viser en økning fra sommeren 2018.

En turbuss er registrert hele 27 ganger på ulike steder i Norge, noe som indikerer en omfattende virksomhet gjennom hele sommersesongen. Det kommer flest busser fra Litauen, Polen og Estland.

Aftenposten har også snakket med utenlandske sjåfører utenfor Frognerparken i Oslo. De fleste vil ikke si så mye, men en polsk sjåfør hevder at han jobber i Norge fra mai og ut august. Han har en månedslønn på 13.000 kroner.

- Dette er en forholdsvis høy lønn i forhold til andre utenlandske sjåfører, men likevel langt under norsk minstelønn. Den polske sjåføren og hans arbeidsgiver bryter dermed reglene på tre måter. De fleste vil være enige om at kjøring i over tre måned ikke kan ansees som midlertidig, sjåføren får ikke norsk lovfestet minstelønn og selskapet er ikke registrert i merverdiavgiftregisteret, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

Aftenposten har også vært i kontakt med HR-sjef i det litauiske selskapet Ollex. Vedkommende vil selvsagt ikke gi særlig informasjon om selskapets virksomhet i Norge.

- Det virker underlig at selskapets hovedkontor ikke vet hvor mange busser de har i Norge. Representanten for Ollex hevder også at selskapet er i dialog med norske myndigheter om merverdiavgiftregistrering. Det skal bli interessant å se om de dukker opp i merverdiavgiftregisteret innen en viss tid. Konkurranse på like vilkår er avgjørende, avslutter Stordrange.

Les artikkelen i Aftenposten her.

Les NHO Transports rapport om turbussmarkedet.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: