Tre spente deltagere etter fullførte øvelser. Fra venstre Maciej Grzegorek - Tide Buss AS, Sondre Michael Høgmo Kittelstad - L/L Setesdal bilruter og John Morgan Bjøntegård - Nettbuss AS. Foto: Marit Grøttheim/NHO Transport.

Det var knivskarp konkurranse mellom de tre dyktige unge lærlingene som stilte i klassen for persontransport i Yrkes NM 2018. Det ble konkurrert i flere forskjellige øvelser. De skal blant annet beherske trafikksikkerhet, økonomikjøring og presisjonskjøring.

Det var totalt 18 unge fra hele landet som konkurrerte om tittelen som Norgesmester i Yrkessjåførfaget, tre i klassen for persontransport og 15 i klassen for godstransport. For å kunne delta i Yrkes NM må deltakere ha vært lærling inneværende år, og ikke være eldre enn 25 år. Øvelsene var de samme for begge typer kjøretøy. Nivået var jevnt høyt blant deltagerne, men noen toppet med å klare optimal måloppnåelse på oppgavene. Som i testen å rygge mot en rampe, der Maciej Grzegorek fra Tide Buss AS stoppet ved 2,02 meter avstand. Fasit for oppgaven var 2 meter.

Resultater
Yrkessjåførfaget – Persontransport

Norgesmester: Maciej Grzegorek, Tide Buss AS, Hordaland 
Andreplass: Sondre Michael Høgmo Kittelstad, L/L Setesdal bilruter, Aust Agder 
Tredjeplass: John Morgan Bjøntegård, Nettbuss AS, Østfold

Yrkessjåførfaget – Godstransport

Norgesmester: Phillip Hanberg Nørgaard, Kent Maskin AS, Vestfold
Andreplass: Benjamin Fjellheim Grini, Tipp Transport AS, Telemark
Tredjeplass: Fredrik Raanaa Krokrud, John Kaulum Transport AS, Oppland 

Utdanningsmesse

Årets NM i yrkesfag ble arrangert på Hellerudsletta. Det var også konkurranser i rundt 30 andre yrkesfag i tillegg til yrkessjåfør. Samtidig var det nasjonal utdanningsmesse med presentasjon av alle utdanningsprogrammene i videregående opplæring. 

Hovedmålgruppen for arrangementet var ungdomsskoleelever, elever i videregående skole, samt lærere og rådgivere i skolene. Men arrangementet var åpent for alle, og det var ventet rundt 30.000 besøkende. Flertallet av de besøkende var elever fra Oslo- og Akershusskoler, som ble transportert til og fra med buss.

Kjøresimulator som trekkplaster

SOTIN (Samarbeidsforum for Opplæringsvirksomheter innen Transport- og Logistikkfag i Norge) hadde en stor stand, med kjøresimulator for buss og lastebil. Det var lang kø av unge utenfor – noen som alt hadde bestemt seg for å bli yrkessjåfør og mange som syntes det var spennende å prøvekjøre.

Stor mobilisering fra turbussbransjen

Utdanningsmessen på Hellerudsletta ble besøkt fra ulike skoler med til sammen tusenvis av elever tilstede. For anledningen var det Unibuss Tur og Schaus Buss som organiserte busstransporten til messa. Under følger noen bilder. Flere bilder er tilgjengelig på NHO Transport sine Facebook sider. 

Se film fra NM Yrkessjåførfaget her

Et stort antall norske turbusser transporterte elever til utdanningsmessen på Hellerudsletta.

Unibuss Tur organiserte en stor del av busstransporten til utdanningsmessa.

Schaus Buss organiserte en stor del av busstransporten til utdanningsmessa.

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: