Ingen typegodkjenning av belteforlengere

Vegdirektoratet vil ikke gi noen godkjenning eller anbefalinger med hensyn til forlengere av setebelter i klasse 2 og 3-busser. I stedet bør bestillerne eller kjøperne av bussene stille krav om ekstra lengde. Dette fremgår av et brev til NHO Transport datert 27. oktober 2017.

Media har fra tid til annen oppslag om passasjerer i klasse 2 og 3-busser som ikke får setebeltene rundt seg, og busselskapene har fått henvendelser om det samme. Dette kan skape farlig situasjoner og byr på uklarheter ved eventuell beltekontroll. NHO Transport tok opp denne problemstillingen i et brev til Vegdirektoratet datert 3. oktober 2016.

- Vi reagerer på at Vegdirektoratet, til tross for to purringer, har brukt over ett år på å svare på vår henvendelse. Vi spurte om direktoratet  kunne godkjenne enkelte setebelteforlengere eller komme med anbefalinger med hensyn til hvilke som burde brukes, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

Vegdirektoratet vil altså verken godkjenne eller anbefale og viser til standarden FN-ECE R16, som tilsier at et setebelte må kunne strekkes rundt en standard kollisjonstest-dukke. Denne standarden inngår i internasjonalt regelverk, og norske myndigheter kan ikke stille krav utover dette.

Vegdirektoratet påpeker imidlertid at bestiller eller kjøper av bussene kan be om lengre setebelter ved produksjon eller ettermontering. Det hevdes i denne forbindelse at busser for det asiatiske markedet ofte har kortere setebelter enn i det som brukes i amerikanske busser.

Les brevet her

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: